csü. márc 28th, 2024

A Magyar Szolidaritás Mozgalom elutasítja a gyűlöletbeszéd és a kirekesztés minden formáját

Bayer Zsolt a Magyar Nemzet publicistája, a vezető kormánypárt 5. számú tagkönyvének tulajdonosa véleménycikkében a legrosszabb történelmi idők hangnemében szól a cigány nemzetiségű honfitársainkról, egy részüket állatnak nevezte, a „kérdést” pedig „azonnal, bárhogyan” megoldandónak.

A Szolidaritás tagjai hisznek a szólás és a vélemény szabadságában, de ez a szabadság nem használható fel mások elleni gyűlöletkeltésre, uszításra, egy etnikai, faji, vallási közösség elleni izgatásra.

December 2-án, az antiszemitizmus elleni tüntetésen széles összefogás mutatta meg: az ilyen beszédnek nincs helye a Parlamentben. Most a közszereplőknek, gondolkodóknak, politikusoknak kell megmutatnia, hogy az ilyen beszédnek nincs helye a magyar közéletben, magukat felelősnek nevező szerkesztőségek műhelyeiben, demokratikus pártok tagjainak megnyilvánulásaiban!

A Szolidaritás ismételten felszólítja a magyar állam és a kormánypártok képviselőit: a kirekesztéssel szemben erélyesen lépjenek fel, még akkor is, ha saját táborukban kell is ezt megtenniük! Hagyjanak fel a kettős beszéddel, hagyjanak fel azzal, hogy míg frakcióvezetőjük tömegek előtt, közös tüntetésen ítéli el kirekesztést, addig párttársa egy újság hasábjain uszít honfitársaink ellen.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom mindaddig nem nyilatkozik az egy tulajdonosi körbe tartozó Echo Televíziónak és a Magyar Hírlapnak, amíg e két fórum nem határolódik el Bayer Zsolt kijelentéseitől. Továbbá erre szólít fel minden magyar demokratát.

Budapest, 2013. január 8.

Magyar Szolidaritás Mozgalom

Update

„Bayer Zsolt írása is publicisztika volt, saját véleményét írta meg, amely nem tükrözte a lap véleményét. Megjegyezve, hogy szavait tudatosan, rosszindulatúan félremagyarázták. Ha újságíró kollégánk néhány gondolata mégis félreértésre adhatott okot, akkor azért elnézést kérünk minden érintettől, olvasótól. Tudjuk, hogy a Magyar Hírlap elleni támadásnak nem titkolt célja a jobboldali egység megbontása, a Békemenet szervezőinek lejáratása, a többségi társadalom demokratikus erőinek megkérdőjelezése” – közölte Széles Gábor, a Magyar Hírlap tulajdonosa és Stefka István, a lap főszerkesztője Válasz a támadásokra című levelében. INDEX