ked. jún 25th, 2024

Nincs béke és szabadság a független intézmények kontrollja nélkül

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Idetartozunk Egyesület közleménye arról, hogy sétát szerveznek az autonómiákért és a demokráciáért

Az európai társadalomfejlődés eredményeképpen a 21. században sem a szabadság, sem a béke, sem a gazdasági virágzás nem képzelhető el anélkül, hogy az állam működését független intézmények ellenőrizzék. Mindezeknek az is előfeltétele, hogy az állam tartsa tiszteletben a személyek, a közösségek, a szervezetek és a közintézmények autonómiáját.

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Idetartozunk Egyesület a kifogásolható módon jelölt és megválasztott ombudsman hivatalba lépése napjára, szeptember 25-re, sétát hirdet az autonómiák és a demokrácia védelméért.

Harmincöt civil szervezet és két volt ombudsman még május 22-én felhívta a jelölésre jogosult köztársasági elnök figyelmét arra, hogy az alapvető jogok biztosának kiválasztását az ENSZ közgyűlése által elfogadott Párizsi Alapelveknek megfelelően nyilvános és plurális eljárásban folytassa le. Ennek ellenére a jelölésre az érintett szakmai és civil szervezetek bevonása és társadalmi vita nélkül, titkos eljárásban került sor, amely így nem felel meg az intézmény függetlensége követelményének és az azt megillető közbizalomnak.

A séta résztvevőiként Kéthly Anna és Bibó István szobrainál (Markó utca – Széchenyi rakpart sarok) szeptember 25-én délután 17h-kor gyülekezünk, ahonnan az Alapvető Jogok Biztosának székházáig sétálunk. A független intézmények szorongatásának, az autonómiák módszeres tönkretételének csak egyik példája az, ami az ombudsmanintézményrendszerrel történt, illetve történik. Ezért a séta helyszínein elhangzó beszédekben az ombudsman intézményén túl szó lesz a szegények, a kisebbségek jogvédelméről, az egyetemi autonómiáról, az akadémiai és az alkotás szabadságainak demokratikus és alkotmányos igényéről, az önkormányzatok, a bíróságok és az Alkotmánybíróság függetlenségének követeléséről, azaz arról is, hogy jobb intézmények, mint emberek uralma alatt élni.

A séta szervezői, aggódva figyelik a közéleti egyre durvuló hangnemét. A kormány ahelyett, hogy a problémákat orvosolná, az állampolgárok adóforintjaiból a társadalom különböző rétegeit hergeli egymás ellen. Ezt elutasítjuk. Minden magyar állampolgár nemre, korra, szociális helyzetre, származásra, politikai hovatartozásra való tekintet nélkül egyenlő. Ezért a séta résztvevői hitet tesznek a társadalmi béke mellett.

A sétát meghirdető civil szervezetek várják kezdeményezésükhöz személyek és szervezetek csatlakozását.

Csatlakozni az info@ekint.org, a szervezet@szolidaritasmozgalom.hu, az idetartozunk@idetartozunk.eu illetve az esemény Facebook oldalán lehet.

Séta az autonómiákért és a demokráciáért

Causes event in Budapest, Hungary by Eötvös Károly Közpolitikai Intézet / Eötvös Károly Policy Institute and SZOLIDARITÁS on Wednesday, September 25 2019…

Budapest, 2019. szeptember 3.

Eötvös Károly Intézet, Magyar Szolidaritás Mozgalom, Idetartozunk Egyesület

 

Akcióinkat az alábbi számlaszámra küldött adományokból fedezzük. Segíts Te is!

A PAYPAL alkalmazásával saját PAYPAL-fiókodból, vagy bankkártyád segítségével is utalhatsz adományt: KLIKK!
A számla tulajdonosa a Szolidaritás.

MagNet Bank: 16200106-11517878 

IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

1 thought on “Nincs béke és szabadság a független intézmények kontrollja nélkül

Comments are closed.