szo. júl 20th, 2024

Napi három gázolás kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, ez így tovább nem mehet – sajtóközlemény

Eseti bizottság létrehozását kezdeményezte a Parlamentben Székely Sándor a Magyar Szolidaritás Mozgalom független országgyűlési képviselője

A bizottság feladata a gyalogos átkelőhelyekre vonatkozó szabályozás felülvizsgálata és egy úgynevezett “Zebraminimum” előkészítése lenne, amennyiben azt a kormánypárti képviselők megszavazzák.

A gyalogátkelőhelyeken történt gázolások száma évről-évre növekszik. 2019 novemberében benyújtott közérdekű adatigénylésre az Országos Rendőr-főkapitányság az alábbi adatokat adta: a rendőrségi ügyviteli rendszerben rögzített adatok alapján 2018-ban országosan 1079 esetben, 2019. november 19-ig pedig 810 esetben történt gyalogoselütés a kijelölt gyalogátkelőhelyeken. A kijelölt gyalogátkelőhelyeken történt balesetek közül 2018-ban 30, 2019-ben pedig 29 eset volt halálos kimenetelű. Azóta sajnos ez a szám növekedett.

Számos oka van a baleseteknek: a megváltozott közlekedési magatartások miatt a gyalogosok és az autósok sem tartják be a KRESZ előírásait, teszik ezt sokszor figyelmetlenségből vagy azért, mert a zebrák rossz minőségűek, sok helyen már szinte láthatatlanok. A mobiltelefonok korában a gyalogosok és az autósok figyelmetlen közlekedési magatartása is oka az egyre szaporodó baleseteknek. Ezen túl menően a jelenleg hatályban lévő szabályozás is 35 évvel ezelőtt született, így a XXI. század új technikai kihívásait egyáltalán nem veszi figyelembe, ezért van szükség egy olyan úgynevezett zebraminimum kidolgozására, ami a törvényi szabályozás újragondolását, a felelősségi – és hatáskörök tisztázását valamint „okos zebrák” telepítését is magába foglalja.

A problémát a fővárosban tetézi az is, hogy nincs valódi felelőse a közutaknak, így a zebráknak sem. A kerületi önkormányzatok a közútkezelő és a fővárosi önkormányzat hierarchikus rendszere között helyezkednek el, de a legnagyobb probléma, hogy a Budapesti Közút Zrt. Forgalomtechnikai Igazgatóságának működése lassú, bürokratikus, átláthatatlan.

Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke, független országgyűlési képviselő élve a törvény által biztosított jogával a mai napon határozati javaslatot nyújtott be a gyalogos átkelőhelyek újra szabályozását előkészítő eseti bizottság létrehozásáról.

A bizottság munkájába részt venne az országgyűlési képviselőkön kívül a Fővárosi Önkormányzat, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Budapesti Közút Zrt., valamint az Országos Rendőr-főkapitányság illetékes vezetői is.

Budapest, 2019. december 20.

Magyar Szolidaritás Mozgalom

Csatlakozz a cselekvő emberek mozgalmához!

Innne tölthető le a benyújtott parlamenti dokumentum

 

Akcióinkat az alábbi számlaszámra küldött adományokból fedezzük. Segíts Te is!

A PAYPAL alkalmazásával saját PAYPAL-fiókodból, vagy bankkártyád segítségével is utalhatsz adományt: KLIKK!
A számla tulajdonosa a Szolidaritás.

MagNet Bank: 16200106-11517878 

IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

2 thoughts on “Napi három gázolás kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, ez így tovább nem mehet – sajtóközlemény

Comments are closed.