sze. ápr 24th, 2024

Sajtóközlemény – Támogatjuk a pedagógus-szakszervezetek demonstrációját

Június 3-ára, a nemzetközi pedagógusnapra pedagógus-szakszervezetek demonstrációt hirdetnek az EmMi elé. Két alapvető céljuk van: kikövetelni a köznevelési és a szakképzési törvény felülvizsgálatát és szakértőkkel való megtárgyalását, és a húsz százalékos béremelés.

Az oktatást jelenleg szabályozó törvények a szakszervezetek és más, oktatással, oktatáspolitikával foglalkozó szervezetek szerint teljesen ellehetetlenítik az értelmes és hasznos munkát. Olyan helyzetet teremtenek, melyben nem kerülhető el a pedagógus-elbocsátás. A gyermekeknek csak egy része fog tisztességes oktatáshoz jutni, más részük kap majd valami minimális szakoktatást, ismét más részük kezét pedig tizenhat éves kor után egyszerűen elengedi az állam. A kormány intézkedése olyan helyzetet teremtett, melynek eredményeképpen sérül a világnézetileg semleges oktatáshoz való jog, ugyanis a finanszírozásra képtelen önkormányzatok kénytelenek az egyházaknak átengedni az iskolákat. Az új Nemzeti Alaptanterv nem veszi figyelembe a helyi sajátosságokat, a már kidolgozott helyi tantervek nyújtotta lehetőségeket, hanem egységesít, megköti a tanárok kezét, ráadásul világnézetileg és szakmailag megkérdőjelezhető anyagot is kötelezővé tesz.

Pedagógus polgártársaink legtöbbször már ma is minden erejüket igénybe véve, végső energiájukat felélve járnak be dolgozni. Nap mint nap kiállnak a kisebb-nagyobb létszámú osztályok elé, tudásukat, személyiségüket, saját magukat adják oda, példát adnak napi öt-hat-hét órában. Utána adminisztrálnak, javítanak, készülnek a következő napi öt-hat-hét órára. Azért, hogy az ország, az ország lakosai vigyék valamire. Hogy gyermekeink eséllyel induljanak az életben. Mindezt néha szinte éhbérért. És most újabb veszély fenyegeti egzisztenciájukat, ráadásul a kormány szakértelmüket is kétségbe vonta.

A pedagógusok 2012-ben úgy ünnepelnek, hogy nem ünnepelnek, hanem küzdenek a jogaikért. És küzdenek mások jogaiért is. A Magyar Szolidaritás Mozgalom teljes meggyőződéssel támogatja őket ebben, mert tisztában van azzal a közhellyé alacsonyított igazsággal, hogy gyermekeink és a saját jövőnk az óvópedagógusok, a tanítók, tanárok, oktatók kezében van. Kiállunk a pedagógusok mellett, megvédjük őket, megvédjük a saját jövőnket! Megbecsülésünket virág helyett fejezzük ki a demonstráción való részvétellel!

Budapest, 2012. május 30.

Magyar Szolidaritás Mozgalom

Magyar Szolidaritás Mozgalom
Magyar Szolidaritás Mozgalom