pén. dec 8th, 2023

A szociális temetés bevezetésének időpontját nem elhalasztani kellene, hanem örökre eltemetni

A Magyar Szolidaritás Mozgalom szerint a temetkezésről szóló törvényt örökre el kellene temetni, és soha nem lenne szabad bevezetni.

A kormány korábbi tervei szerint a szociális temetést 2014. január 1-jétől lehetett volna kérni, ám most úgy döntött, hogy egy évvel elhalasztja ennek a cinikus rendelkezésnek a bevezetését. A kormánypárti képviselők által szeptember közepén elfogadott, a temetkezésről szóló törvény módosítása szerint a hozzátartozót nem terhelik költségek, az állam ingyenesen biztosít sírhelyet és koporsót vagy urnát, gondoskodik a holttest hűtéséről, szállításáról, ha az elhunyt rokona vállalja a közreműködést a halott temetésére való előkészítésében. Részt vesz a sír kiásásában, visszahantolásában. Senkinek ne legyen kétsége. Nem a józanész, az együttérzés kerekedett felül. A Fidesz–KDNP a választások közeledtével igyekszik minden olyan törvény bevezetését elhalasztani, amiről maga is úgy gondolja, hogy egy kicsit is befolyásolhatja annak eredményét. Nem a jó érzés, nem az együttérzés szólal meg a kormányból, amikor elhalasztja ennek az abszurd törvény bevezetésének időpontját, hanem egyszerűen hatalmának megőrzése vezérli, és a rettegés attól, hogy azt elveszítheti.

A törvényalkotásnak elsősorban az embereket kell szolgálnia. Ez az ízléstelen, kegyetlen és kegyeletsértő törvényi rendelkezés pedig az emberek érzéseit teljességgel figyelmen kívül hagyta.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom szerint a szociális temetést bevezetésének időpontját nem elhalasztani kell, hanem örökre eltemetni.