sze. dec 6th, 2023

A Szolidaritás állásfoglalása Paks 2-ről

A Magyar Szolidaritás Mozgalom, függetlenül attól, hogy 15, vagy 30 évre titkosítják, nem támogatja a Paksi atomerőmű újabb blokkokkal történő bővítését. A többi, már sokszor elhangzott indok mellett azért sem, mert nem szeretnénk, ha a kormány előzetes egyeztetések nélkül, egy nem demokratikus döntéshozatali formában elfogadott beruházásra költené az adófizetők pénzének ilyen gigantikus részét.

Ráadásul úgy, hogy ezzel egyrészt csökkentené az energiaiparban dolgozók számát, másrészt a megújulók széleskörű elterjesztéséhez kapcsolódó szétszórt, különböző településeken létrejövő munkahelyek teremtését megakadályozza, mind a gyártásban, mind a szerelésben, mind a karbantartásban.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom, függetlenül attól, hogy 15, vagy 30 évre titkosítják, nem támogatja a Paksi atomerőmű újabb blokkokkal történő bővítését, mert:

 • Magyarország elektromos energiatermelő kapacitása már most is közel kétszerese az átlagos fogyasztásnak, ezért már most is több erőmű van a kelleténél, és már most sem üzemel néhány viszonylag új erőmű.
 • az elmúlt tíz évben, és várhatóan a következő tíz évben is igen jelentős technikai fejlődés várható az energetika minden területén, és a jelenlegi atomerőmű-blokkok 2032-37-ig történő üzemelése mellett, az elektromos energia kapacitás bármilyen bővítéséről elég a döntést tíz év múlva, 2024-27-ben meghozni
 • a legkisebb éjszakai fogyasztás esetén a jelenlegi nem szabályozható erőművi kapacitás már most is több, mint amennyit felhasználunk (energia és pénzkidobás).
 • az új erőműhöz Paksról egy új hálózat kiépítése, újabb szakemberek – egy tömbben, Pakson – történő kiképzése szükséges, ami a régi négy blokk leállásakor is megmarad, vagyis a már kiépített hálózat miatt további 2 blokk megépítését szükségszerűnek tartják majd.

A hitel visszafizetéséhez minden munkavállalónak harminc éven keresztül, átlagosan havi 10.000 ft-ot kell fizetni! Ez is rezsicsökkentés?

A megújulókat és az energia-takarékosságot ellehetetleníti

 • Az eredetileg 3000, de Putyin látogatása óta legalább 3600 milliárd ft-ra becsült beruházás alig több, mint ötödéből ki lehetne építeni egy ugyanekkora teljesítményű megújuló kapacitást
 • A lakások energiaigénye harmadával csökkenthető az összeg negyedéből
 • Megújuló kapacitás kiépítése esetén nem kellene sem az oroszoknak, sem másnak semmilyen kamatot fizetni, illetve mivel a megújulók üzemanyagköltsége nulla, ezért ez a kiadás is megtakarítható, így energiafüggőségünk aránya is nagymértékben csökkenne.
 • A napelemek ára az utóbbi 3 évben ismét a felére-harmadára, az utóbbi 10 évben a tizedére csökkent

Munkahelyek szűnnek meg, de újak nem keletkeznek

 • Paks kiépítése esetén a többi erőműben, különböző településeken munkahelyek szűnnek meg, mert rájuk nem lesz szükség!
 • A megújulókkal viszont szétszórt, különböző településeken létrejövő munkahelyek teremtődnének, mind a gyártásban, mind a szerelésben, mind a karbantartásban.

Biztonsági kételyeket vet fel

 • Magyarország elektromos energia igényének 70-100%-a egy központi erőműből lenne biztosítható, ami mind katasztrófavédelmi, mind honvédelmi, mind terrorelhárítási szempontból nagyon sérülékennyé tenné Magyarországot
 • Oroszországnak óriási zsarolási potenciálja lenne a beruházásban, a fűtőelemek beszállítása, illetve a kiégett fűtőelemek elszállítása esetén.

A modern világ energiatermelésével szembe megy

 • A gazdasági növekedéssel párhuzamosan már nem mindig növekszik az energia igény!
 • Az Európai Unióban az atomerőművekben előállított energia mennyisége folyamatosan csökkent, míg a megújulókkal előállított energia mennyisége robbanásszerűen emelkedett.

Aki demokrata nem fogadhatja el a kormány Paks 2-ről szóló döntését!

Döntenünk kell: atomerőművet, vagy demokráciát szeretnénk!