csü. ápr 25th, 2024

Közös fellépésre biztat a Magyar Szolidaritás Mozgalom

A Magyar Szolidaritás Mozgalom elérkezettnek látja az időt arra, hogy hagyományaihoz híven ismét radikális eszközökhöz nyúljon, ezért a szakszervezetekkel együttműködve az ellenállás új formáihoz nyúl.

A Fidesz-KDNP rossz kormányzásának, mértéktelen korrupciójának és felelőtlen költekezésének árát eddig is a munkavállalók, a bérből és fizetésből élők fizették meg, de most az eddigieknél is nyíltabban ront rá dolgozókra. Az Orbán-kormány már elvette a cafetériát, a munka törvénykönyvének most benyújtott szigorításával, az úgynevezett „rabszolgatörvénnyel” pedig lehetővé akarja tenni a 6 napos munkahetet, az havi mindössze egy pihenőnapot, a több éves késéssel kifizetett kötelező túlórákat. A közigazgatásban dolgozókat többletmunkára kényszerítenék, az egészségügyben dolgozók helyzete pedig már most is kritikus.

Eközben az infláció nő, az árak emelkednek, a magyar átlagbér 670 eurónak megfelelő összeg, míg egy lakás bérleti díja rezsivel együtt 400 euró. Nyugdíj sehol sem lesz a minimálbérekből, egészségügyi ellátás már most sincs, az oktatás koporsójába most verik be az utolsó szöget. Eközben az orbánista elit, a kormányfő családja számolatlanul viszik haza az ország pénzét, és minden mást is megkapnak, amit csak akarnak: személyre szóló törvényeket, lebukás esetén büntetlenséget, gyerekeiknek külföldi oktatást, családjuknak különleges egészségügyi ellátást, magas nyugdíjakat.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom a most ismét benyújtott úgynevezett „rabszolgatörvény” kapcsán elérkezettnek látja az időt arra, hogy újra radikális eszközökhöz nyúljon, ezért egyeztetést kezdeményez a szakszervezetekkel az ellenállás új formáiról, és arról, hogy jövő év februárjától közösen lépjenek fel a kizsákmányoló Orbán-kormánnyal szemben.

A Szolidaritás vezetése tisztában vele, hogy mennyire nehéz helyzetben vannak a szakszervezetek és a munkavállalók, ezért az alapoktól kell mindent kezdeni és vissza kell térni az egykori radikális szakszervezeti és szociáldemokrata hagyományokhoz, az egykori magyar szociáldemokrata és a 80-as évek lengyel szakszervezeti mozgalmak mintájára, de a mai helyzethez alkalmazkodva. Ezért a Szolidaritás Mozgalom vezetése úgy döntött, hogy a magyar szociáldemokrácia egyik legjelentősebb képviselője, a 130 éve született Kéthly Anna tiszteletére elindítja a Kéthly Anna évet, amelynek keretében, a szakszervezetekkel közösen kívánja kidolgozni az új Munkatörvénykönyvéről szóló javaslatot. A sör-virsli ünnepévé silányított munka ünnepét, május 1-ét pedig új tartalommal kívánja megtölteni, ezért 2019 május 1-re meghirdeti a Munkás Büszkeség Napját. A hagyományos, mára jelentőségét vesztett ünnep helyett egy igazi, erőteljes demonstrációt tervez a munkavállalók jogaiért, a sztrájkjogért, a szabadságolásokért, munkahelyi feltételek javításáért, a nyugdíjért.

Budapest, 2018. november 27.

Székely Sándor elnök
Magyar Szolidaritás Mozgalom