hét. dec 4th, 2023

A 11 évvel ezelőtt, romákat ért sorozatgyilkosság olyan stigma, ami ráégett az egész országra – sajtóközlemény

A Szolidaritás Mozgalom úgy véli, hogy ezt a gyalázatot csak úgy tudja az ország lemosni magáról, ha a gyűlölet helyett egymás felé fordulunk, ha a kivagyiságot felváltja a másik ember tisztelete, legyen az más vallású, más nemzethez vagy etnikumhoz tartozó.

A Szolidaritás Mozgalom ezért részt vesz a tatárszentgyörgyi és a budapesti fáklyás megemlékezésen is.

2008–ban vette kezdetét a háború utáni Magyarország legborzalmasabb és legsúlyosabb etnikai alapú pokoljárása. 6 cigány embert végeztek ki csak azért, mert más volt a bőrük színe, mert cigánynak születtek, és mert a kivégzőik a történelemből jól ismert felsőbbrendűségüket akarták kifejezni.

A 2008 és 2009 közötti romákat ért sorozatgyilkosságok 11. évfordulóján a Magyar Szolidaritás Mozgalom úgy véli, hogy nem lehet olyan országban élni, ahol nincs együttérzés, ahol nincs közösségvállalás. Minden cselekedet, ami mással történik, az mindannyiunk ügye kell, hogy legyen, a sorsban való közös osztozás, a szolidaritás – ezek azok az értékek, amiket meg kellett volna tanulni a történelem leckéjéből. A 11 évvel ezelőtti kezdődött gyilkosságsorozatok nem rázták meg kellően a társadalmunkat, nem tanultunk belőle. A kirekesztés, a gyűlöletkeltés, az elesettek és a számkivetettek lenézése, kriminalizálása mindennapos. Milyen ország az, ahol a XXI. században gyerekeket, családokat mészárolhatnak le?

A jogerősítélet megszületett, a gyilkosok börtönben élik le életük hátralévő részét. De, ettől nem kapják vissza a családok szeretteiket. Megszületett a jogerős ítélet, de Tatárszentgyörgy, Nagycsécs, Tiszalök és Kisléta már nem lesz az a falu, mint előtte voltak. Az ott élők kénytelenek a lelkükben hordozni ezt a stigmát. De nemcsak ők. Mindannyiunkra, az egész országra ráégett ez a bélyeg.

A Szolidaritás Mozgalom úgy véli, hogy ezt a gyalázatot csak úgy tudja az ország lemosni magáról, ha a gyűlölet helyett egymás felé fordulunk, ha kíváncsiak vagyunk a másik véleményére, s a kivagyiságot felváltja az alázat, a szerénység és a másik ember tisztelete, legyen az más vallású, más nemzethez vagy etnikumhoz tartozó.

Nem felejtjük el Nagy Tibornét, Nagy Józsefet, Csorba Róbertet és kisfiát, az akkor 5 éves Csorba Róbertet, Kóka Jenőt, és Balogh Máriát.

A Szolidaritás Mozgalom Tatárszentgyörgyön és az esti fővárosi fáklyás megemlékezésen értük gyújt gyertyát.

Budapest, 2019. február 23.
Magyar Szolidaritás Mozgalom

A tatárszentgyörgyi megemlékezés képei. 2019.02.23.