hét. dec 4th, 2023

„Együtt harcolt magyar honvéd, cigány honvéd, zsidó honvéd, román és a Kárpát-medence mindazon fiai, akik számára fontos volt a magyar szabadság”

Káposznyák Istvánnak, a Magyar Szolidaritás Mozgalom alelönkének beszéde 2019. március 15-én a Szabad sajtó úti megemlékezésen.

Csodálatos nekem ez a mai nap, mint ahogyan a debrecenieknek is, akiknek az üzenetét hoztam. Annak a városnak az üzenetét, ahol a fegyveres harcok idején sorsdöntő politikai elhatározás született. 1849. április 14-én a Debreceni Nagytemplomban ülésező kibővített országgyűlés közfelkiáltással mondta ki a Habsburg-ház trónfosztását.

Azért csodálatos ez a mai nap, mert minden magyar Budapesten és Londonban, Debrecenben és New Yorkban, Székelyföldön és a világ szinte valamennyi országában büszkén vallja 1848-49 eszméit, dicséri a hősöket, megemlékezik a bátorságukról, a küzdelmükről, az áldozatukról, melyet a haza iránt érzett szeretet táplált.

Barátaim!

Én a Magyar Szolidaritás Mozgalomban tevékenykedem, amely már jelen van a Parlamentben is. 2011 óta nevünkben is hirdetjük ezt az értéket, a szolidaritást, ami összeköt bennünket szervezeten belül és megoldást hozhat ennek az országnak.

1848-49-ben a nemzetek fiai kölcsönösen segítették egymást, hiszen a magyar szabadságharc során a tábornokok között voltak román, lengyel, osztrák, örmény, német, francia, szerb, horvát és cseh-morva származásúak is.

És ezek csupán a főtisztek. Mert együtt harcolt, és ontotta vérét magyar honvéd, cigány honvéd, zsidó honvéd, román és a Kárpát-medence mindazon fiai, akik számára fontos volt a magyar szabadság.

Időszerű, hogy erősítsük ezt a szolidaritást, mert veszélyben a magyar szabadság. Azok, akik szuverenitást kiáltanak, elvitatják mások jogát a szuverenitástól. Azok, akik keresztény Magyarországról beszélnek, vallásos köntösben uszítanak, vallásos köntösbe bújva lopnak, és vallásos köntösbe bújva hazudnak.

A politikának ma nem jobb és baloldalról és nem ideológiákról kell szólnia, hanem az emberekről. Azokról az emberekről, akik fent tartják ezt az országot, akik megtermelik javakat, akik Európa legmagasabb áfáját fizetik az államnak.

A politikai szervezeteknek kölcsönösen segíteniük kell egymást, mert ha a szövetségesemet erősítem, attól magam is erősödöm. Hiszen teljesen mindegy, hogy hány ellenzéki képviselő van a parlamentben, vagy az önkormányzatokban, ha bármilyen javaslatukat hatalmi arroganciával seprik le az asztalról.

Viszont partvonalon kívülről nem lehet politizálni. 1848-49 hőseinek, a magyar szabadságharcnak az a mai üzenete számunkra, hogy csak összefogással lehet az elnyomók fölé kerekedni, ahogyan 1849-ben a debreceni Nagytemplomban történt. Akkor egy idegen hatalom vetett gátat a magyar demokratikus átalakulásnak, ma a tolvaj, hazug, megosztó, gyűlölködő saját kormányunk a kerékkötő.

A Szolidaritás Mozgalom ígéri, hogy küzd és kitart, mert végig ki kell tartani és soha nem szabad feladni.

Egykori rendvédelmisként erre tudok most itt nektek felesküdni: továbbra is küzdeni fogok a magyar szabadságért, a tisztességes közéletért, a hazámban élő valamennyi polgár törvény előtti egyenlőségéért!

Isten engem úgy segéljen!

Szabadság Egyenlőség Szolidaritás

 

SZOLIDARITÁS

Káposznyák István, a Szolidaritás alelnöke

További képeket a Szolidaritás Mozgalom megemlékezéseiról a Facebookon és az Instagramon találnak.

 

Zuglóban is itt voltunk #március15 #remember #szolidaritás #hungary #revolution #budapest

19 Likes, 0 Comments – Magyar Szolidaritás Mozgalom (@szolidaritas) on Instagram: “Zuglóban is itt voltunk #március15 #remember #szolidaritás #hungary #revolution #budapest”