ked. ápr 23rd, 2024

A Szolidaritás Mozgalom a XV. kerületi majálison

A Munkás Büszkeség Napja mellett a mozgalom a XV. kerületben is jelen volt 2019. május elsején, Mészáros Balázs jegyezte le a krónikát.

Annak ellenére, hogy a Fidesz frakció és csatlósai mind a mai napig elszabotálták a kerület normális működéséhez nélkülözhetetlen 2019-évi költségvetési rendelet megalkotását, a XV. kerületi Önkormányzat az idén is színes programokkal várta a kerület lakóit, csakúgy, mint a távolabbról idelátogató vendégeket május elsejei rendezvényeire.

A Budai II. László stadionban 9 órakor kezdődtek a kispályás labdarúgó-tornák, de volt darts-, asztalitenisz- és petanque-bajnokság, lövészet, gladiátorviadal, tollaslabda és trambulin is. A stadionnal szomszédos Bányász park volt a nagy tömegeket vonzó családi nap helyszíne. A programok itt a XV. kerületi Fúvószenekar reggeli ébresztőjével indultak, Németh Angéla polgármester (a RÁTE elnöke, a Szolidaritás tagja) köszöntőjével folytatódtak, majd színpadra lépett a Csomópont Tehetségkutató és Tehetséggondozó Egyesület és Varga János, Donji Kraljevec fúvószenekara, volt zumba, karate-, capoiera és versenytánc-bemutató, de megmutatta magát a Lendület Tánctanoda is. A kicsiket egész nap várta a mászófal, az ugrálóvár, az akadálypálya, volt lufibóhoc és arcfestés is.

A gazdag programon belül a kerületi majális és a családi nap legnépszerűbb – a legtöbb résztvevőt és látogatót vonzó – eseménye a főzőfesztivál volt, amin a létező pártok és minden magára valamit is adó civil szervezet aktivizálta magát.

Mi sem természetesebb, hogy ebből a Szolidaritás sem maradhatott ki.

A főzőfesztiválra a Magyar Szolidaritás Mozgalom XV. kerületi szervezete és a Bp. XV. kerületi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat együtt nevezett be, nem véletlenül, hiszen a három tagú kisebbségi önkormányzat két tagja egyben a Szolidaritás kerületi szervezetének is alapító tagja, így a helyi közéletben évek óta majdnem mindent együtt csináltunk.
Az idei május elsejére készülve mindannyiunk számára egyértelmű volt, hogy ha sikert szeretnénk elérni, akkor az akció levezényléséhez a karmesteri pálcát, illetve a fakanalat két hölgy kezébe kell adnunk. Vagyis a csülökpörkölt művészi színvonalú megalkotásának minden felelősségét Oláh Józsefné Mazsi és Oláh Kati nyakába varrtuk, persze a segédmunkából a fiúk is kivették a részüket. Az anyagbeszerzésből Rafael Nani is kivette a részét, no meg nem kis küszködés árán sikerült hangszerének bevetésre kész állapotba hozása sem. A bográcsról és a gáztűzhelyről Belházi Miki gondoskodott, a sátrat és a hangerősítők egy részét Gombkötő Robi hozta, a többi zenész cuccot, valamint két kitelepülő pultot és a székeket Mészáros Balázs szállította a helyszínre.

Azután ment minden, mint a karikacsapás!

A csülökpörkölt remekül sikerült, legalább ötvenen elismerő dünnyögés közben nyalogatták utána az ujjukat.

Nem kis sikere volt a Szoli Band műsorának is, de a csúcs csak ezután következett: a „célközönség” szívét leginkább az utolsó húsz percben a hajdan legendás hírű ROM SOM együttes három tagjának tambura-bendzsó-gitár játéka dobogtatta meg…

Nagyon elfáradtunk, de mind azzal a tudattal mehettünk haza, hogy az eredmény megérte a fáradozást, és ma együtt valami olyant produkáltunk, ami szinte megköveteli a folytatást.