szo. máj 18th, 2024

Legyenek nyilvánosak a politikusok egészségügyi adatai

A Szolidaritás Mozgalom a parlamenti pártoknak megfontolásra javasol egy jogszabálytervezetet, amely lehetővé tenné a politikusok érzékeny egészségügyi adatainak megismerhetőségét bármely érdeklődő számára betekintési céllal, hasonlatosan az ügynökakták megismeréséhez.

Mint ismert, hazai politikusok egészségügyi állapotáról évek óta legendák terjednek és az aktuális kampányban elő is veszik azt, legyen szó Orbán Viktor grazi kezeléséről, Antall József betegségéről, vagy a hazai politikai élet legújabb vezetőjének öngyilkossági kísérletéről.

Székely Sándor szerint, a közpénzekből fizettet politikus mesterség és állás megbízható, transzparens és egészséges személyeknek való hivatás.

A Szolidaritás kiemeli, hogy az egészségügyi adatok nyilvánosságra hozásához továbbra is az érintett engedélyére lesz szükség, de a megismerhetőséget lehetővé teszi a jogszabálytervezet.

Az új jogszabállyal elkerülhetőek lesznek a politikusok bármilyen szintű zsarolásai, és ha hazugságon érnek egy politikust vagy egy sajtóterméket, akkor a BTK irányelveinek megfelelően szankcionálná a jog az esetet.

Szolidaritás SAJTÓ