csü. márc 28th, 2024

A Magyar Szolidaritás Mozgalom támogatja a demokratikus ellenzéki előválasztás megrendezését

A Magyar Szolidaritás Mozgalom támogatja a demokratikus ellenzéki előválasztás megrendezését, mert meggyőződésünk, hogy minden társadalmi kérdésben a nyílt, átlátható, programon alapuló vita, illetve a teljesítményen alapuló tiszta verseny eredményezi a legjobb végeredményt. Ugyanakkor ennek hasznosságához szükségesnek tartjuk, hogy az részt vevő pártok, politizáló civil szervezetek, civilek egyezzenek meg abban a minimumprogramban, melyet mindannyian teljes szívvel-lélekkel támogatni és képviselni tudnak, és csak ennek képviseletére kérjenek felhatalmazást a választóktól.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom támogatja a demokratikus ellenzéki előválasztás megrendezését, mert meggyőződésünk, hogy minden társadalmi kérdésben a nyílt, átlátható, programon alapuló vita, illetve a teljesítményen alapuló tiszta verseny eredményezi a legjobb végeredményt.

Ugyanakkor ennek hasznosságához szükségesnek tartjuk, hogy az részt vevő pártok, politizáló civil szervezetek, civilek egyezzenek meg abban a minimumprogramban, melyet mindannyian teljes szívvel-lélekkel támogatni és képviselni tudnak, és csak ennek képviseletére kérjenek felhatalmazást a választóktól. Ez annak feltétele, hogy az előválasztás valóban e közös program megvalósítására legalkalmasabb személyek kiválasztásáról szóljon. Valamint arra is, hogy az ellenzék győzelme és kormányalakítása esetén ne alakuljanak ki szinte azonnal feloldhatatlan ellentétek az addigi szövetségesek között. Ennek hiányában önmagában az, hogy a választási rendszer miatt egy táborba kényszerült jelöltek kiválasztásának módja jobb, mint eddig volt, nem kínál receptet se az ellenzék győzelmére, se későbbi sikeres kormányzására.

Az előválasztás azonban csak szükségmegoldás, melyet kizárólag a jelenlegi torz választási rendszer kényszerít az ellenzékre. Ezt a választási rendszert nem a szavazók valós képviseletének biztosítására erőltette az országra a Fidesz, hanem azért, hogy saját hatalmát minél tovább biztosítsa. A Magyar Szolidaritás Mozgalom a valódi megoldásnak egy olyan arányos választási rendszer kidolgozását és bevezetését tartja, mely radikálisan csökkenti a mai rendszer aránytalanságait, megszünteti a győztesek túlkompenzálását, a “győztes mindent visz” elv helyett biztosítja a nem nyertes jelöltek szavazóinak arányos képviseletét is, és megszünteti az eltérő elveket valló politikai erők összefogásának szélsőséges kényszerét.

Nyitottak vagyunk a párbeszédre a további együttműködésre és arra, hogy közösen gondoljuk tovább az előválasztással kapcsolatos tartalmi, technikai és politikai feladatokat.

Budapest, 2016. június 22.