csü. ápr 18th, 2024

Törökszentmiklóson babos a csülök

Április 13-án folytattuk vidékjárásáunkat, ahol Elek Erzsébet a törökszentmiklósi szervezet vezetője látta vendégül Markót Imre polgármester úrral kiegészült csapatunkat a helyi roma közösségi házban. Megismertük Vadász Rózsikát, a felújítitt Roma Közösségi ház lelkét, Székely Sándor, a szervezet elnöke és  Káposznyák István alelnök tagjainkkal megbeszéléseket folytattak. Köszönjük Németh Péter kiváló miklósi csülkét 🙂

Törökszentmiklóson a lakosság negyede cigány származású. Döntő töbségük két (!) telepen, azaz gettóban él. A helyzet nem túl jó, sok a kábítószeres, a munkanélküli, az ingatlanoknak nincs értékük, szinte lehetetlen a kitörés. Ezen a helyzeten próbál változtatni, a helyi cigány önkormányzat képviselője Vadász Rozália, és a Szolidaritás helyi vezetője, Elek Erzsébet által vezetett csapat. A Muon online részletesen beszámolt a helyi roma felzárkózás munkálatairól.

Az igazi fejlődéshez olyan kormányra lenne szükség, ami nem kizsákmányoló és ami nem a szegregációt tekinti megoldásnak, hanem ami támogatja állampolgárai felemelkedését és tényleg senkit nem hagynak az út szélén, ami nem mond le a szegénységben élő gyerekről, azok jövőjéről legyenek azok magyarok vagy cigányok. Ja és kéne még idő is. 1989 óta Magyarország elvesztegetett 30 évet ez ügyben is. Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke elmondta, hogy nagyon szeretnék, ha következő 30 év már nem a nyomort szülné újra.

Helyreigazitást megelőzendő, ezennnel közöljük Németh Péter kiegészítését 🙂

Egy kis bab is, egy kis füstölt csülök is, egy kis disznócomb is, és egy kis savanyú káposzta is került a csülök mellé!

Színes képek a bográcsolós délutánról.

 

 

dr. Németh Péter