szo. máj 11th, 2024

Budapestnek 50 ezer P+R parkoló kell – közlemény

A Magyar Szolidaritás Mozgalom álláspontja szerint ahhoz, hogy el lehessen gondolkodni a Lánchíd autók előli lezárásán, vagy a körúti biciklis sávok megtartásán, legalább 50 ezer P+R parkoló kialakítását kell elkezdeni.

A Szolidaritás Mozgalom azt javasolja, hogy a következő 5 évben épüljön 50 ezer P+R parkoló. A Bécsi útra 10 ezer, az M3-as bevezetőjére 20 ezer, a Budaörsi útra 10 ezer és Kispestre 10 ezer.

A parkolók használata ingyenes lenne abban az esetben, ha a használója bérletet vásárol a budapesti tömegközlekedésre. Az 5 parkoló mindegyikéből közvetlen járatok indulnának a legközelebbi metróig, vagy a legközelebbi kötött pályás közlekedési eszközig.

A Szolidaritás Mozgalom budapesti tanácsa támogatja a belváros tehermentesítését, de azt egy hosszabb folyamat részeként értelmezi, nem pedig a lakosság nagy részét hátrányos helyzetbe hozó politikai- és pr-akciók keretében.

Budapest belvárosában évtizedek óta okoznak problémát az állandó közlekedési dugók, valamint a parkoló helyek szűkössége. Az egymást váltó főpolgármesterek mindig csak beszéltek erről a problémáról, ám jórészt a pártpolitikai csatározások miatt soha semmilyen érdemi lépés nem történt.

A jelenlegi főpolgármester és az őt támogató pártok, ugyan felfestették a nagykörúton a biciklisávokat, valamint jelenleg a Lánchíd autók előli lezárását tervezik, de ez a megfelelő számú P+ R parkoló, és az onnan történő közösség közlekedés kialakítása nélkül csak újabb dugókat és kellemetlenségeket fog okozni a külvárosból és az agglomerációból érkezőknek.

A Szolidaritás Mozgalom olyan fővárost akar, ahol nem csak a egyes kerületek lakóinak igényeit veszik figyelembe, hanem mindenkiét egyformán. Ezt jelent számunkra a társadalmi szolidaritás.