sze. máj 1st, 2024

7. Lakásmenet – ott a helyünk!

A Magyar Szolidaritás Mozgalom támogatja A Város Mindenkié (AVM) által szervezett, 2017. október 14-én 14 órakor a Deák téren kezdődő 7. Lakásmenet – Csak együtt vagyunk erősek! elnevezésű rendezvényt.

A megfelelő lakás hiánya, illetve a lakhatás aránytalan költségei összességében több millió embert érintenek Magyarországon. Ma még egy viszonylag jó fizetésből sem lehet súlyos eladósodás nélkül saját lakáshoz jutni, megfelelő albérletet fizetni. A fiatalok számára elérhetetlen álom az önálló lakás; akik munkát keresve nagyobb városokba költöznének, nem tudják megfizetni az ottani lakás- vagy albérletárakat. Még mindig 200 ezer gyerek nő fel fürdőszoba nélkül Magyarországon és a gyerekek egyharmada él penészes, nedves és egészségtelen lakásokban. Akik rendelkeznek lakással, azok közül is százezreknek jelent gondot a törlesztőrészlet és a rezsi kifizetése.

Bár a Fidesz-KDNP kormány az állami költségvetésből évente közel 200 milliárd forintot fordít lakhatási célokra, ennek elenyésző része megy a lakhatási szegénység csökkentésére. A támogatások legnagyobb része a tehetősebbek lakáscéljait támogatja, szinte kizárólag a tulajdonszerzést és az eladósodást.

2017-ben egy budapesti albérlet havi költsége megközelíti az Európai Unió nagyvárosainak albérleti díjait, miközben az átlagbérek messze az uniós átlag alatt vannak. Családok, diákok százezreit tartja fogva, lehetetleníti el anyagilag a magyarországi lakáskiadási gyakorlat. Követeljük, hogy Bécshez hasonlóan a Fővárosi Közgyűlés haladéktalanul kezdje meg egy olyan szabályozás kidolgozását, amely biztosítja a bérlők jogait, továbbá megfizethető lakbéreket eredményez!

Kérjük tehát tagjainkat és szimpatizánsainkat, továbbá minden jó érzésű polgárt, hogy vegyenek részt ezen a lakhatási válság ellen demonstráló felvonuláson.

Budapest, 2017. október 12.

Magyar Szolidaritás Mozgalom

Facebook-link: