hét. ápr 29th, 2024

Csepelen a helyzet változatlan!

Budapest 21. kerületében és a hozzá tartozó, egyre csak növekvő agglomerációban a helyzet kezd nagyon súlyossá válni a felelőtlen és átgondolatlan iparfejlesztés miatt.

Egyre nehezebb a ki- és a bejutás a Csepel-szigeti településekre, valamint a szigetszentmiklósi akkumulátor újrahasznosító üzemmel is heti szintűek a problémák. A Magyar Szolidaritás Mozgalom csepeli és szigetszentmiklósi vezetői és aktivistái helyben próbálnak tenni a problémák megoldásáért, de úgy látják, a helyi önkormányzatok alkalmatlanok a problémák kezelésére.

Galba-Deák Ádám a szervezet alelnöke elmondta, hogy a 21. kerületi, szigetszentmiklósi és egyáltalán a Csepel-szigeti települések problémája jóval túlmutat a környéken lakók problémáin, hiszen az ide irányuló belső migráció hatására a települések óriásivá nőttek, és jelenlegi utak képtelenek a megnőtt lakosság igényeit kielégíteni. Erre jön még az elképesztő méretű és át nem gondolt iparfejlesztés, ami immáron Budapest egész déli régiójának a közlekedését fenyegeti. Jól látható, hogy az önkormányzatok függetelnül attól, hogy milyen párt színeiben vezetik településeiket, képtelenek ellátni a feladatukat, mert csak a pártérdekekre és a pozicióikra vigyáznak, az emberek, a települések valódi érdekei nem érdekli őket. Csak akkor lehet változás, ha a pártok kiszorulnak végre az önkormányzatokból!

Pál Éva, a Szolidaritás Mozgalom csepeli vezetője elmondta, hogy az már közhely, miszerint Csepelre sem kijutni, sem pedig bejutni nem lehet. Még a szocializmusból itt maradt, néha 50-60 éves HÉV-szerelvények szállítják a tömegközlekedőket, de az időseknek, babakocsival közlekedő kismamáknak, mozgássérülteknek, már a felszállás is majdnem lehetetlen, hiszen nincsenek alacsony padlójú kocsik, és a peronokat sem a HÉV-szerelvényekhez igazították.

Ehhez képest a reggeli és az esti órákban folyamatosak a dugók Pestre, illetve hazafelé Csepelre. A Csepelhez közeli Szigetszentmiklósra szintén hatalmas nehézség ki-, illetve visszajutni. Érthetetlen, hogy a csepeli és a szigetszentmiklósi városvezetés további gigaberuházásokat hoznak a területre, miközben az úthálózatot nem akarják, vagy nem tudják fejleszteni. A dél-pesti régiónak, amibe Csepel és Szigetszentmiklós is tartozik, felelős és okos vízióval rendelkező, pártfüggetlen képviselőkre van szükségük, mert lassan teljesen élhetetlenné válik az amúgy fantasztikus történelmű és gyönyörű terület!