csü. ápr 25th, 2024

Az MTVA-székház elfoglalásának margójára – Székely Sándor írása

Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás mozgalom elnöke bent töltötte az éjszakát az MTVA-székházban 2018. december 16-án. Készített egy összegzést.

Látva az elmúlt napok visszhangjait, és olyan politikusként, aki ott voltam a székházban úgy vélem le kell írnom egy-két dolgot a tisztán látás miatt.

Igen, igazuk van azoknak, akik politikai akciónak tekintik az MTVA-székházába való bemenetelt. Nem betörést, nem elfoglalást írok, hiszen oda minket az este és az éjszaka folyamán beengedtek. Akkor még számított, hogy országgyűlési képviselők vagyunk és különleges jogaink vannak. De! Ezek a jogok nem attól különlegesek, hogy én kaptam, hanem attól, hogy olyan embert ruház fel, aki egy országgyűlési választáson a nép akaratából töltheti be ezt a tisztséget. Képviselőként, a választó polgárok képviseleteként. És ez a lényeg. Ott és akkor én Önöket képviseltem egy politikai akcióban. És ezért különleges az a jog, amit az országgyűlésről szóló törvény biztosít a képviselőknek. Akkor és ott vagy máskor más helyszínen vagy objektumokban, amelyek Önök elől el vannak zárva mi országgyűlési képviselők az Önök szeme, füle vagyunk. Önök helyet látunk és kérdezünk, majd az ott szerzett tapasztalatokat – amelyek nem veszélyeztetik a nemzet biztonságát – elmondhatjuk Önöknek.

Az MTVA közpénzből működik. Befizetjük az adónkat, majd a kormány elosztja ezt a pénzt az általa fenntartott intézmények között. Így kap 92 ezer millió forintot az MTVA, ezért van a köz jelző a meghatározásában.. Elvárható tehát, hogy az MTVA munkatársai, újságírók, szerkesztők, és a vezetőség megtisztelje a beengedett országgyűlési képviselőket, hogy tárgyal velük, hogy beolvassák az 5 pontot. De ha mást nem legalább megtiszteli azzal, hogy cinizmusával nem nézi le minket és így Önöket.

Ugyanakkor hálásak lehetünk Papp Dánielnek és az MTVA-t őrző biztonsági cégnek. Kiderült ugyanis, hogy a befeszülő, mindenáron megfelelni akarásuk a mi és így az Önök malmára hajtja a vizet! Sikerült ugyanis megmutatni, hogy az MTVA elvesztette közszolgálati jellegét. Igaz, ezt már nyolc éve mondjuk – a Szolidaritás Mozgalom ugyanis már 2011- ben egy performance keretében a Magyar Rádió Pollack Mihály téri bejárata előtt eltemette a sajtószabadságot!! Az akkori ellenzék még nem ocsúdott fel a választási vereségből és csak legyintett a Szolidaritás akkori akciójára. Aztán szép lassan leesett a hályog mindenki szeméről. Szóval hálásak lehetünk az MTVA-nak, hogy maga szolgáltatott viselkedésével bizonyítékot az ellenzék számára. Igen politikai akció volt, mint minden, ami egy tüntetésen, vagy a Parlament falai között történik. A fanyalgóknak, akik fel vannak háborodva a bent látottaktól csak annyit szeretnék mondani, hogy van az a pont, amikor a finomkodás, a gentlemen’s agreement, az úriemberhez méltó viselkedés már mit sem ér! Hiába volt az embernek gyerekszobája, ha olyan emberekkel találja magát szembe, akiknek az nem adatott meg vagy adott esetben elfelejtették, hogy mit jelent a köz szolgálata és a kivagyiságuk és a diktatúrához való lojalitásuk erősebb, mert nem tanulták meg a történelem leckéjét.

Köszönjük Papp Dániel, köszönjük MTVA!

Székely Sándor
A Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke
Országgyűlési képviselő

Másnap este a tüntetésen: