szo. júl 20th, 2024

Elindítottuk a zebraminimum.hu honlapot

A gyalogátkelőhelyek azonnali szabályozására van szükség, ezért Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke független országgyűlési képviselő határozati javaslatában a törvényi szabályozás átalakítását szorgalmazta. A Gazdasági bizottság Közlekedési albizottsága ma tárgyalta volna a tervezetet, de szervezési hiba miatt az albizottság nem tudott összeülni, így azt a jövő hétre tette át.

Székely Sándor a szervezet vezetője az autósok és gyalogosok segítségét kéri, hogy a zebraminimum.hu-ra felkerülhessen az összes magyarországi zebra. A honlap használta egyszerű, a weboldalon be lehet jelölni a térképen a zebrák pontos helyét, le lehet írni, hogy mi a probléma azzal és fotóval is lehet illusztrálni a zebrák állapotát. Arra is van lehetőség, hogy időközben újrafestett, biztonságosabb zebrákat is dokumentálják a felhasználók. A Szolidaritás további fejlesztéseket is tervez, mobil applikációt is szeretne elindítani.

Biztonságos zebrákra van szükség, naponta három gázolás történik, túl sokan halnak meg a zebrán.
Kérlek, segíts munkánkat, a térképen jelöld be a problémás helyeket. Tegyük jobbá közösen a gyalogos-átkelőhelyeket!
Hogyan: Tartsd lent a CTRL billentyűt, majd bal egér kattintással szúrd le a térképen a mozgatható kék jelölőt.
Ha a megfelelő pozícióba helyezted, a bal felső sarokban megjelenő ablakban nyomj rá, hogy OK, ezután a fehér űrlapon részletezd a problémás gyalogos-átkelőt!
Akár fotóval is!

Egyelőre asztali számítógépeken működik kiválóan a honlap, de mobil eszközökön is használható, telefonokon és tableten a pontos helyszín megjelöléséhez le kell nyomni határozottan a jelölő ujját a térképen.

Az egyik fontos mérföldkő az lenne, ha a GPS alapú útvonaltervező appokban is megjelenne az összes hazai zebra pl. ilyen felirattal: vigyázz erősen kopott zebra 400 méter múlva!

Székely Sándor még tavaly decemberben kezdeményezte az ún. Zebraminimum törvényi kidolgozását, hiszen közérdekű adatigénylése szerint 2019-ben naponta 3 gyalogost ütöttek el gyalogátkelőn.

A képviselő szerint fontos a főváros által javasolt közlekedésbiztonsági csomag, amit a kormány részéről Fürjes Balázs államtitkár is fontosnak tart. Ezért ahhoz, hogy átfogó rendezés valósuljon meg, a Szolidaritás Mozgalom elindította a zebraminimum.hu honlapot, melyen az ország összes gyalogátkelőhelye megtalálható lesz. A szervezet azt szeretné, hogy biztonságosak legyenek a gyalogátkelőhelyek, s ezzel a térképpel a döntéshozók felé szeretne még több információval szolgálni.