szo. júl 20th, 2024

A Magyar Szolidaritás Mozgalom támogatja könyvtári, múzeumi, levéltári és közművelődési dolgozók bértárgyalásának megindítását

A magyar könyvtárosok, muzeológusok, levéltárosok és közművelődési dolgozók nevében, a Szépművészeti Múzeum dolgozóinak kezdeményezésére még novemberben nyílt levelet írtak Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárnak.

Ebben az ágazat munkavállalói, szakszervezeti tagok és szakszervezeten kívüli dolgozók, kezdeményezték a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) bevonásával, hogy a bérünket biztosító magyar kormány haladéktalanul tegyen lépéseket a bérviszonyok rendezésére.

A kulturális ágazatból már eddig is hatalmas volt az elvándorlás, amennyiben a dolgozók fizetése továbbra is messze elmarad az átlagbértől, ez az elvándorlás csak fokozódni fog. A kultúra, a nemzeti örökség védelme, gondozása, bemutatása ne csupán a szavak és a látványos kirakat-beruházások szintjén legyen fontos a kormányzat számára, hanem látszódjon ez az ágazatban dolgozók bérkimutatásán is.

A KKDSZ követeli a kulturális bérpótlék 50%-os emeléséről történő tárgyalás megkezdését, de nem csupán a követeléseik, hanem a bértárgyalások kezdeményezésére irányuló levelük is válasz nélkül maradt, ezért január 22-én petíciót nyújtanak át az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságán. A Magyar Szolidaritás Mozgalom támogatja a szakszervezet és az ágazat dolgozóinak követeléseit.

Budapest, 2018. január 19.

Magyar Szolidaritás Mozgalom

A petíció átadásáról bővebben a Facebookon: 

https://www.facebook.com/events/157616594884710/