csü. márc 28th, 2024

Újraindult a Szolidaritás Mozgalom klubja

Németh Angéla, a XV. kerület és Karácsony Gergely, Zugló polgármestere volt a Szolidaritás Mozgalom klubjának vendége február 22-én. A beszélgetés központi témája az önkormányzatok helyzete, és azon belül a részvételi költségvetés voltak. A klub előreláthatóan minden hónapban megrendezésre kerül, a következő alkalom március 29. 

A részvételi költségvetés egy olyan döntéshozatali mechanizmus, amiben az állampolgárok közösen dönthetnek közpénzek felhasználásáról. Lehetővé teszi, hogy az adófizetők együtt döntsenek a hatalommal a költségvetéssel kapcsolatos kérdésekben. A Szolidaritás Mozgalom nagyon fontosnak tartja, hogy az állampolgári kezdeményezések, vélemények ne csak ötévente jelenjenek meg, hanem a helyi döntéshozatal állandó résztvevője lehessen az állampolgár.

A beszélgetést élőben közvetítettük Facebook-oldalunkon.

 

SZOLIDARITÁS

A Szolidaritás vendége Németh Angéla, a 15. kerület polgármestere és Karácsony Gergely, a 14. kerület polgármestere, főpolgármester-jelölt. Milyen jövő vár az önkormányzatokra a 2019-es választások…


A XV. kerületi önkormányzat bővebb beszámolót közölt a rendezvényről, ebből idézünk.

  • „a főváros költségvetése is majdnem a felére zsugorodott, Budapest napokban megszavazott, 260 milliárdos 2019-es büdzséjében egy százmilliárdos lyuk tátong, a főváros lélegeztető gépen működik, 2020-ra pedig 160 milliárdos adósságállomány lesz, amit vagy konszolidál az állam, vagy az amúgy is túladóztatott, napi problémákkal küzdő, büntetésben lévő Budapest lehúzhatja majd a redőnyt.”
  • „ha az egész önkormányzati rendszer megmozdul, és elindul egy változás Budapesten vagy a megyei jogú városokban, ahol a helyi közösségek állnak szembe a központosító hatalommal, akkor olyan sok ellenzéki önkormányzat lesz, hogy egyszerűen nem lehet már őket büntetni, hiszen szembe mennek választóik jelentős részével is.”
  • „az előírt béremelést és a megőrzött szociális támogatásokat is saját forrásból gazdálkodja ki a kerület –mondta el Németh Angéla, aki emlékeztetett arra is, hogy a költségvetési javaslatok előkészítésekor megkérdezték az XV. kerületben élőket is, és a beérkezett vélemények – szerencsére – nagyrészt összecsengtek az önkormányzat céljaival.”
  • „a főváros kezelésében lévő, de a Fidesznek nem behódolt kerületekben futó utakra szinte alig jut pénz, és a XV. kerületben érintett forgalmas, BKV használta szakaszok (Zsókavár, Erdőkerülő utca) lassan már a „katasztrófaturizmus” helyszínévé válnak. Eközben a szomszédos, a sorba beállt városrészben, a XVI. kerületben a miniszterelnök elnökölte Közfejlesztési Tanácstól 2,2 milliárd jutott a „fideszes” utakra.”

A teljes beszámoló itt olvasható.

Képeink a rendezvényről