pén. márc 29th, 2024

Nemcsak az utak, a gyalogosátkelőhelyek is életveszélyesek Budapesten! – közlemény

A két napja történt gázolásos tragédia rávilágított a főváros útjain lévő közállapotokra. Budapesten egyre több az erőszakos büncselekmény, az ittas vezetés, a gázolás, évek óta probléma a gyalogosátkelőhelyeken történő súlyos balesetek is.

A Szolidaritás Mozgalom üdvözli az elmúlt napok határozott kijelentéseit a főpolgármestertől, valamint a VEKE egyesület elnökétől, miszerint nullára kell levinni a fővárosban a közúti balesetek számát.

A Szolidaritás Mozgalom évek óta küzd a balesetek számának csökkentéséért. A Zebraminimum kezdeményezést a Parlament Gazdasági biztotsága is tárgyalta, valamint érdemi egyeztetések volta róla a fővárosi és az országos közút kezelő vállalatokkal. 

Magyarországon naponta átlagosan 3 gázolás történik gyalogosátkelő-helyeken. A forgalom nagysága miatt, nagyon sok ebből Budapesten.

Gond a régi szabályozás, mely nem teszi egyértelművé, hogy mi a feladata és felelősége az önkormányzatoknak, a rendörségnek és a közútkezelőknek a zebrák engedélyeztetésénél, telepítésénél, karbantartásánál.

De a legnagyobb baj, hogy a gyalogosátkelő-helyek sok helyen alig látszanak, mert el van kopva a festék. Több helyen nem megfelelő módon vannak kitáblázva, sőt rossz helyre is vannak telepítve, vagy egyáltalán nincsenek is telepítve. A zebraminimum program alaposan és mélyen foglalkozik az üggyel.

Főbb javaslataink:

  • Felmérni az országban található gyalogos-átkelőhelyek műszaki állapotát, minőségét;
  • Felmérni és újraszabáyozni a gyalogos-átkelőhelyek felelősségi és tulajdonosi jogkörökét;
  • Kidolgozni a főváros és a kerületek közötti feladatmegosztás új szabályozását, tekintettel a gyalogosátkelőhelyek karbantartására;
  • Megvizsgálni új technikai megoldások (okoszebra) felhasználási lehetőségét.

Konkrét azonnali feladat is van bőven, az elkopott zebrákat újra kell festeni, Erősebb közúti világítás kell éjszaka a gyalogosátkelő-helyeken, melynek 200 méteres körzetében csak 30 km//h-val lehessen menni. Be kell vezetni az „Okos” zebrákat és a GPS alapú navigációs rendszerekbe (Waze, Google Maps) vezessék fel az átkelőhelyeket, hogy jelezzék akár az autósnak, akár a gyalogosnak, ha zebrák közelébe ér!

Honlapunkon már lehet jelezni a problémás zebrákat. 

Reméljük, hogy a pár nappal ezelőtti tragédia végre lehetőséeg ad számunkra, hogy segíthessünk, ezért újra eljuttatjuk javaslatainkat mind a főpolgármesternek mind pedig a VEKE egyesület vezetőjének.