vas. ápr 28th, 2024

Nyílt levél Novák Katalin Köztársasági Elnök Asszonynak

Tisztelt Novák Katalin Köztársasági Elnök Asszony!

Mint az Ön is jól tudja, országunk huszadik századi történelme tele van feldolgozatlan traumákkal, aminek hatásai a mai napig szennyezik közéletünket, társadalmunkat. Talán a legsúlyosabb traumáink egyike a II. világháborúban a 2. magyar hadsereg pusztulása, a haláltáborokban meggyilkolt sok százezer zsidó, cigány és kommunista honfitársunk kivégzése mellett annak az ötvenezer magyar katonának a halála, akik 1945. február 11-én, parancsnak engedelmeskedve a háború utolsó hónapjaiban, amikor már biztos volt a náci Németország veresége, a megadás helyett a harcot és így a biztos halált választották és megpróbáltak kitörni a Magyarországot a náci rémuralom alól először felszabadító, majd a későbbiek során az országot 1989-ig megszálló szovjet csapatok gyűrűjéből.

Az elmúlt évtizedekben borzalmasan visszataszító hagyománnyá vált, hogy hazai és külföldi szélsőjobboldali szervezetek, aktivisták ennek az ötvenezer magyar mártírnak a halálának apropójából próbálják meg az ember-és Magyarország-ellenes nézeteiket újra divatba hozni.

Ellenük minden évben kisebb-nagyobb antifasiszta megmozdulások zajlanak, amikből rendre hol kisebb, hol pedig komolyabb rendbontások, verekedések történtek a két fél között.

2023-ban már külföldről, gyanús körülmények között hazánkba érkező, zavaros hátterű szervezetek emberei vertek össze a nyílt utcán náci vagy nácinak gondolt egyéneket. Az eseményeknek politikai vetületei is lettek, amik mind a kormányoldalra, mind pedig egyes ellenzéki szervezetekre komoly árnyékot vetettek – vetnek.

Azon felül tehát, hogy az 1945. február 11-ei tragikus eseményeket kihasználó náci szervezetek évről-évre undorító hagyományt folytatnak városunkban, egyre nagyobb a veszélye egy akár külföldről érkező, súlyos provokációnak is, ami akár befolyásolhatja a 2024-es választások kimenetelét is.

Tisztelt Köztársasági Elnök Asszony!

Mi budapestiek büszkék vagyunk arra, hogy békében élünk egymással. Mi budapestiek szolidárisak vagyunk egymással. Budapesten jól megfér egymással a német, zsidó, örmény, szlovák, görög származású vagy a vidékről érkező polgárok hatalmas tömege. Senki nem emel kifogást a Távol-Keletről, Afrikából vagy az arab országokból érkező embertársaink ellen, amennyiben azok betartják törvényeinket, tiszteletben tartják hagyományainkat.

Sőt, Budapest ezen népességek olvasztótégelye úgy, hogy itt mindenki magyarrá válik, pár év alatt. Mert Budapest nemcsak világváros, hanem magyar világváros. Ennek az országnak a büszkesége. A magyar emberek központja az egész Földön.

Példát kell mutatnunk emberségből, egymás iránti tiszteletből. El kell ismerünk mindannyiunk traumáit, de nem egymás kárára, hanem egymás épülésére. Mi budapestiek szolidárisak vagyunk egymással.

A fentiek miatt kérem Önt, minden jóérzésű budapesti polgár nevében, hogy vesse be tekintélyét a Miniszterelnöknél, Budapest Főpolgármesterénél valamint a Város Rendőrfőkapitányánál és tiltasson be minden olyan kezdeményezést, amit neonáci csoportok akarnak tartani a szomorú évfordulónak a kapcsán!

Budapest, 2024.01.17.

Székely Sándor
Szolidaritás Mozgalom
volt országgyűlési képviselő

Székely Sándor