pén. ápr 26th, 2024

Ments életeket Te is! Fogadj örökbe Te is egy zebrát!

A Magyar Szolidaritás Mozgalom évek óta küzd a gyalogos átkelők modernizációjáért, a törvényi szabályozás megújításáért, és a megfelelő KRESZ szabályok módósitásáért.

Most egy akciót indítunk, amelyben azt kérjük a magyar állampolgároktól, civil szervezetektől, hogy fogadjanak örökbe, vegyenek a nevükre egy-egy elhanyagolt zebrát.

Magyarországon naponta átlagosan három embert gázolnak el kijelölt gyalogos átkelőhelyeken, általánosan elfogadott nevükön a zebrákon. Sok a halálos és súlyos baleset. Évente emberek tucatjai halnak meg, vagy nyomorodnak meg örök életükre. Idősek, gyerekek, nők, férfiak. A probléma elég makacs, a szabályozás régi és elavult. Az önkormányzatok, a rendőrség és az útkezelő cégek nem mindig tudják jól ellátni a közös feladataikat. Rengeteg az elkopott, elhanyagolt, rosszul megvilágított gyalogos átkelő, de sok olyan is van, ami fel sincs festve, pedig kellene!

A Szolidaritás Mozgalom ezért kidolgozta a Zebraminimumot, mely bevezetése garantálná, hogy a gyalogos átkelőhelyeken jóval kevesebb, már 5-10 éves távlatban is akár nulla baleset történjen! A javaslatot az Országgyűlés gazdasági bizottsága is elfogadta, valamint érdemi egyeztetések indultak a hivatalos szervekkel is, de a tárgyalások félúton elakadtak.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom azt tűzte ki céljául, hogy nullára csökkenti a gyalogos átkelőhelyeken történő balesetek számát Magyarországon. Azért, hogy a programunkat komolyan vegyék, most a lakossághoz és a civil szervezetekhez fordulunk!

Arra kérünk hát minden jóérzésű embert és civil szervezetet, nézzenek körül lakókörnyezetükben, és ha látnak rosszul felfelfestett, rossz világítású, hibás, rossz helyen lévő, vagy éppen hiányzó zebrát, fogadják azt örökbe!

Jelezzék a zebraminimum.hu oldalon, vagy a szolidaritasmozgalom.hu oldalon, hogy csatlakoztak a felhívásunkhoz, és küzdjünk együtt a gyalogos átkelők biztonságáért!

Székely Sándor,
elnök