csü. máj 2nd, 2024

Piszkos ügyek Erzsébetvárosban!

Vajnai Attila a Szolidaritás Mozgalom Erzsébetvárosban lakó aktivistája, helyi lakosokkal egyeztetve közérdekű bejelentést tett a kerületi jegyzőjénél, mert immár fél éve nem lehet kideríteni, hogy Immár közel fél éve hogy mi indokolja azt, hogy Erzsébetváros önkormányzata havi 20 millió forintot fizet ki Belső-Erzsébetváros kézi takarítására úgy, hogy a valós munkáért ennél sokkal kevesebbet fizet az érintett alvállalkozó.

Vajnai Attila elmondta, hogy ebben a helyzetben az egyetlen lehetséges mód az ügy kivizsgálásának előmozdítására az, ha nyilvánosságra hoz néhány alapvető információt.

“Az eddigi válaszok alapján alapos a gyanú, hogy az Erzsébetváros Kft. szerződéses partnerei a közbeszerzésen elnyert takarítási szerződést megsértve ingyenes használatot kértek az önkormányzat tulajdonában lévő nagy értékű ingatlanra 2021. februárjában. A szerződést megsértve az Erzsébetváros Kft. az önkormányzat felelős szervének felhatalmazása nélkül engedélyt adott az érintett ingatlan használatára, melynek jogát a Deer Garden Kft. képviselői továbbítottak egy olyan vállalkozásnak, amelyet nem jelentettek be a közbeszerzésen elnyert szerződés alvállalkozójaként, pedig ez a vállalkozó saját bevallása szerint is közreműködik a szerződésben foglalt feladatok végrehajtásában, ezért használja az érintett ingatlant.

Vajnai felhívja a figyelmet arra, hogy a hozzá eljuttatott “hozzájárulás” egy olyan dokumentum, amelyen nem szerepel iktatószám, nem állapítható meg, hogy azt mikor és milyen formában kérte Deer Garden Kft. képviselője, mikor és milyen formában adták át a Deer Garden Kft. képviselőjének, és nem szerepel a dokumentumon az átvevő aláírása sem.

A Szolidaritás Mozgalom helyi aktivistája azt is elmondta, hogy az Erzsébetváros Kft. és a Deer Garden Kft. között érvényben lévő szerződés teljesítése során az érdemi ellenőrzés hiánya miatt nem lehet megállapítani, hogy olyan személyek végzik-e a munkát, akik a szerződés feltételeit teljesítik. Ez elsősorban a napi bejelentéssel dolgoztatott munkások súlyos kizsákmányolását, és a közbeszerzésen nyertes vállalkozás tisztességtelenül nagy profitját is eredményezi. Nagy valószínűséggel az önkormányzat által kifizetett szerződéses összeg felét sem teszik ki a munkákért kifizetett pénzek, vagyis a szerződéses összeget jelentősen túlárazták. Ez egyben az önkormányzatot is súlyosan károsítja, hiszen havi szinten 20 millió forintot is eléri a kifizetett összegek nagysága.

Mivel az eddigi információk és adatok alapján alapos a gyanú, hogy megsértették az Erzsébetváros Kft. és a Deer Garden Kft. között létrejött szerződést Belső-Erzsébetváros kézi takarításával kapcsolatban, felhatalmazás nélkül és jogszerűtlenül használják az önkormányzat tulajdonában lévő nagy értékű ingatlant.

Vajnai Attila ezért kéri az önkormányzatot, hogy indítson vizsgálatot az ügy kivizsgálására.

Egyúttal kezdeményezi a közbeszerzés keretében kötött, hivatkozott szerződés felülvizsgálatát a szerződés megsértése miatt, valamint
, hogy az önkormányzati feladatok végrehajtásában ne engedjék tisztességtelenül magas extraprofit elérését a munkások extrém kizsákmányolásával.

Galba Deák Ádám, a Szolidaritás Mozgalom alelnöke elmondta, hogy tudomásuk szerint a VII. kerületi önkormányzat háromszori nekifutásra sem fogadta el, az Erzsébetváros Kft. éves beszámolóját. Ez a tény már önmagában súlyos visszaélések gyanúját veti fel, ami nem vet jó fényt a VII. kerület pénzügyeire!